Logo Caribische Vakanties
klein-bonaire-zon-vakantie
Klein Bonaire

Een reis naar Bonaire is niet compleet zonder een uitstapje naar het prachtige Klein Bonaire. Dit kleine eiland, met een oppervlakte van ongeveer 6 km² is een waar paradijs dat je absoluut moet ervaren. De schoonheid van Klein Bonaire ligt in zijn eenvoud en ongereptheid, en het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en strandgenieters.

Wat Klein Bonaire zo bijzonder maakt, zijn de uitgestrekte, zachte zandstranden en het kristalheldere water dat uitnodigt tot zwemmen, snorkelen en ontspannen. Het eiland staat bekend om zijn ongerepte koraalriffen en kleurrijke zeeleven, wat het een populaire plek maakt voor snorkel- en duikliefhebbers. Je kunt hier zwemmen tussen tropische vissen, bewonderenswaardige koralen en misschien zelfs schildpadden spotten.

De geschiedenis van Klein Bonaire

In de 19e eeuw vervulde Klein Bonaire een belangrijke rol als controlepost voor handelsschepen die onderweg waren naar het hoofdeiland, Bonaire. Het diende als een eerste controlepunt om te kijken of er geen gevallen van cholera aan boord waren. Als dit wel het geval was, werd het schip niet toegestaan verder te reizen en moest het in quarantaine. Deze historische functie getuigt van het strategische belang van het eiland in die tijd.

Ooit gekenmerkt door een weelderige begroeiing van bomen, heeft Klein Bonaire een periode van aantasting en degradatie gekend. Het kappen van bomen en het grazen van geiten hadden een aanzienlijke impact op de vegetatie. Gelukkig zijn er maatregelen genomen om deze negatieve invloeden te verminderen. De houtkapactiviteiten zijn gestaakt en de geiten die eerder het groen op het eiland opaten, zijn verwijderd om de natuurlijke balans te herstellen. Dit heeft geleid tot een geleidelijk herstel van het eilandecosysteem. Met de afwezigheid van deze verstoringen heeft de flora en fauna van Klein Bonaire nu de kans om te floreren en in al zijn glorie te herstellen. Het eiland is daarmee niet alleen een paradijs voor strandliefhebbers en duikers, maar ook een plek waar de natuurlijke pracht en historische betekenis samenkomen.

Reizen naar Klein Bonaire

Om het prachtige Klein Bonaire te bereiken, is het slechts een korte reis vanaf de kade bij Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Dagelijks vaart een watertaxi heen en weer, waardoor de overtocht naar dit kleine eilandje moeiteloos en gemakkelijk verloopt. Deze watertaxi’s bieden een handige en frequente verbinding voor bezoekers die willen genieten van de rust en schoonheid van Klein Bonaire.

Voor de meer avontuurlijk ingestelde reizigers bestaat er zelfs de mogelijkheid om de overtocht te wagen door te zwemmen van Bonaire naar Klein Bonaire. De afstand tussen de twee eilanden bedraagt ongeveer 800 meter. Hoewel dit een aantrekkelijke uitdaging kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat de zee op dit traject aanzienlijk diep is, met een diepte van maar liefst 180 meter. Dit betekent dat er geen gelegenheid is om halverwege uit te rusten of te pauzeren. Deze zwemtocht vergt dus niet alleen fysieke kracht, maar ook een goede voorbereiding en zwemvaardigheid.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Klein Bonaire

Duik- en snorkelliefhebbers opgelet: Klein Bonaire kent een prachtige onderwaterwereld die je zeker wilt zien! Ga snorkelen langs het rif en kijk je ogen uit met alle mooie kleuren en dieren die zich bevinden onder het wateroppervlak. Langs het koraaleiland bevinden zich mangroves die veel vissen en schildpadden kiezen als broedplaats. Grote kans dat je hier dus wat baby dieren kunt spotten! Ook op het strand zelf worden af en toe eieren gelegd door schildpadden, dus ook hier heb je zeker kans om af en toe een babydier tegen te komen.

Alhoewel de activiteiten die Klein Bonaire te bieden heeft zich vooral onder en op het water afspelen, is het ook zeker de moeite waard om even rond te lopen op het eiland. Het eiland is geheel vlak en daardoor uitnodigend voor een goede wandeling. Vergeet niet om genoeg zonnebrand en water mee te nemen, want je doet er ongeveer 4 uur over om een rondje over het hele eiland te lopen. Wanneer je over Klein Bonaire loopt, zul je langs verschillende flora en fauna trekken. Rondom het eiland bevinden zich enkele kleine zoutmeren, wat een favoriet plekje is van de Caribische flamingo. Dikke kans dus dat je hier wat flamingo’s kan tegenkomen. Omdat Klein Bonaire een onbewoond eiland is, zijn hier verder geen faciliteiten om een hapje of drankje te doen. Houd er dus rekening mee dat je zelf een versnapering meeneemt als je hier een dag verblijft.

Duikexcursie Bonaire

Wist je dat…

Wist je dat Klein Bonaire een paar interessante feiten herbergt? Zo was de beroemde Amerikaanse zanger Harry Belafonte zo betoverd door de charme van Klein Bonaire dat hij er zelfs een liedje over componeerde, getiteld ‘Oh, Island in the Sun’. Dit toont aan hoezeer het eiland indruk maakt op mensen van over de hele wereld, zelfs tot in de kunstwereld.

Opvallend genoeg waren er ooit plannen om van Klein Bonaire een exclusief hotelcomplex te maken, compleet met een waterpretpark, jachthavens en zelfs een directe brugverbinding naar het nabijgelegen Bonaire. Deze ambitieuze plannen benadrukken de unieke aantrekkingskracht van het eiland en de potentie die het heeft als een toeristische bestemming. Hoewel deze plannen uiteindelijk niet zijn gerealiseerd, onderstrepen ze de bijzondere aard van Klein Bonaire en de interesse die het heeft opgewekt als een plek van schoonheid en mogelijkheden.