Logo Caribische Vakanties
aruba-oranjestad-vakantie-zon
Aruba

Alles over Aruba

Aruba is een eiland in het zuiden van het Caribisch gebied. Het behoort tot een van de drie ABC-eilanden. Als je op zoek bent naar een bestemming met witte zandstranden, kristalhelder water, een rijke cultuur en een boeiende geschiedenis, dan is Aruba de plek voor jou.

Reizen naar Aruba

Reizen naar Aruba is erg makkelijk met het vliegtuig. Het eiland heeft een internationale luchthaven en is goed verbonden met de rest van de wereld. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden naar Aruba vanuit Amsterdam, zoals Tui en KLM. De gemiddelde vliegtijd is ongeveer tien uur tijdens een directe vlucht. Ook zijn er mogelijkheden om te vliegen via andere aanbieders zoals Delta, hier zit in de meeste gevallen altijd een overstap bij en zal de duur van de reis al snel langer worden.

De beste tijd om te reizen naar Aruba

De beste tijd om Aruba te bezoeken is van december tot en met april, in deze periode zijn de temperaturen aangenaam en er valt weinig tot geen regen. Het eiland Aruba heeft namelijk een tropisch klimaat, dus het is het hele jaar door warm. Hou je niet van drukte tijdens je vakantie of reis, probeer dan de schoolvakanties te vermijden. Dit scheelt je geld maar geeft je ook meer de ruimte om de leukste plekjes van het eiland te ontdekken.

De geschiedenis van dit mooie eiland

De geschiedenis van Aruba gaat terug tot 4000 voor Christus, toen de eerste bewoners arriveerden. Het werd toen bewoond door verscheidene subgroepen van de Amerindische Arawaks. Het eiland werd later ontdekt door de Spanjaarden, die het ‘Oro y Valioso’ (Goud en Waardevol) noemden vanwege de goudmijnen die hier werden gevonden. Het eiland was daarom al snel onder zware Spaanse invloeden. Zij bouwden ook boerderijen op Aruba en gebruikten het buurland Curaçao als administratief centrum voor hun heerschappij in de omgeving. Het eiland was ook een belangrijke tussenstop voor de Nederlandse West-Indische Compagnie, die het eiland in 1636 in handen kreeg na de tachtigjarige oorlog en het tot een belangrijk handelscentrum maakte. In 1986 scheidde Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en werd een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds de laatste decennia van de 20e eeuw werd toerisme de grootste economische pijler. Door dit toerisme is er een lage werkloosheid op het eiland.

Eten en drinken op Aruba

Eten en drinken op Aruba is een ervaring op zich. Het eiland heeft een gevarieerde keuken met invloeden uit verschillende culturen. Door de ligging aan de zee, heeft de Arubaanse keuken een overvloed aan producten uit de zee, zoals schelpdieren en vis. De meest voorkomende gerechten bevatten vis, geitenvlees, gebakken rijpe bananen, rundvlees, funchi (maïsmeel) en pan bati. Een typisch gerecht is pisca hasa (gebakken/gefrituurde vis) met een bijgerecht van gebakken schijfjes bakbanaan, pan bati (een pannenkoek gemaakt met sorghummeel of funchi en de saus crioyo (een saus van tomaten, uien en azijn). Naast dit gerecht zijn er nog vele andere lekkernijen te vinden op Aruba, probeer daarom zeker eens de lokale specialiteiten zoals ‘keshi yena’ (gevulde kaas), ‘stoba’ (stoofpot) en ‘funchi’. De verschillende bars en restaurants op het eiland bieden daarbij ook een groot scala aan tropische cocktails en drankjes, zeker het proberen waard!

De cultuur op Aruba

Aruba heeft een rijke cultuur die sterk beïnvloed is vanuit het koloniale verleden. De bevolking van Aruba toont invloeden van de inheemse Arawak, Afrikaanse, en Europese volkeren. Dit heeft geleid tot een unieke mix van tradities en gewoonten. Ook het lokale eten, architectuur, feestdagen en talen zijn hier een weerspiegeling van. De lokale bevolking van Aruba is ook erg vriendelijk en gastvrij, zij zullen jou graag dingen willen vertellen over hun cultuur en erfgoed.

De leukste activiteiten!

Er zijn tal van activiteiten op Aruba, waaronder watersporten zoals duiken, snorkelen, windsurfen en kitesurfen. Voor wie op zoek is naar iets meer ontspannen, zijn er prachtige stranden om te zonnebaden en te zwemmen. Ben je een echte party animal dan zijn er ook vele nachtclubs en discotheken aanwezig op het eiland. Oranjestad wordt soms ook wel het kleine Las Vegas genoemd. Naast al de bovenstaande activiteiten zijn er nog tal van activiteiten/excursies te doen op het eiland zoals:

snorkelen-zee-aruba-vakantie

Praktische reisinformatie

Als laatste hebben we alle praktische tips op een rijtje gezet, zodat je helemaal goed voorbereid op vakantie kunt gaan.

Vervoer

De beste manier om van A naar B te komen op Aruba is per huurauto, dit geeft je alle vrijheid om te doen waar je zelf zin in hebt. Er rijden ook bussen maar deze gaan niet elke dag of vrij frequent, daarom raden we deze optie niet echt aan, maar hij is er wel. Het is wel af te raden om de afstanden te gaan fietsen, hoewel het eiland wel vrij klein is. Er zijn namelijk geen fietspaden en de Arubanen zijn ook niet de veiligste bestuurders. Ook als je dus een auto huurt moet je goed verdacht zijn op het verkeer om je heen. Als laatste optie kan je ook nog bij je hotel of verblijfplaats vragen naar shuttlevervoer, veel organisaties bieden dit ook aan.

Valuta

De valuta op Aruba is wel anders dan in Europa, de munteenheid in Aruba is de Arubaanse Florin. Deze valuta is een afgeleide munteenheid van de Nederlandse Gulden. Daarnaast kan je ook overal betalen met de Amerikaanse dollar. De prijzen worden in de meeste gevallen op het eiland in Amerikaanse Dollars aangeduid.

Klimaat

De maximumtemperatuur op Aruba ligt het gehele jaar tussen de 30 en 34 graden. Door de droogte en de weinige regenval door het jaar heen, bestaat de vegetatie voornamelijk uit cactussen. Maar laat je niet misleiden omdat het een tropisch gebied is, het kan natuurlijk ook gewoon regenen tijdens het regenseizoen. Dit seizoen is in de periode van september t/m november. Houd daarom hier wel rekening mee als je een vakantie boekt naar Aruba.

Taal op Aruba

Het fijne aan de ABC-eilanden zoals op Aruba kun je gewoon Nederlands praten. Ze spreken zowel Papiaments, maar ook Nederlands of Engels op het eiland.

Bezienswaardigheden Aruba

Bezienswaardigheden op Aruba zijn onder andere het Arikok Nationaal Park, de Natural Pool, de California Lighthouse en de ruïnes van de goudmijnen. Voor de geschiedenisliefhebbers zijn er ook verschillende musea en historische bezienswaardigheden: