Logo Caribische Vakanties
Dieren op Aruba - Ezel
Dieren op Aruba - verken de veelzijdige natuur

Welkom op het exotische One Happy Island Aruba, waar de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit een ware sensatie zijn voor dierenliefhebbers. Aruba, met zijn parelwitte stranden en kristalheldere wateren, herbergt een verbazingwekkend scala aan fascinerende dieren, zowel op het land als in de zee. Van kleurrijke vogels die door de lucht dartelen tot prachtige Flamingo’s en indrukwekkende leguanen op het land. Het eiland herbergt zelfs enkele knaagdieren. Dat zijn er echter wel zo weinig dat we daar in dit artikel niet over zullen uitweiden.

Prachtige Flamingo’s

Een van de meest opvallende en geliefde dieren op Aruba is de flamingo. Deze gracieuze roze vogels sieren de zoutpannen van het eiland en vormen een adembenemend schouwspel. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige aanblik van deze elegante vogels die zich over het strand en door het ondiepe water bewegen op Flamingo Beach.

Hoewel Flamingo Beach een geweldige plek is om te genieten van de aanwezigheid van flamingo’s, is het belangrijk om te weten dat er in tegenstelling tot Curacao en Bonaire in het wild geen flamingo’s meer op Aruba leven. Deze betoverende vogels hebben zich teruggetrokken uit de oorspronkelijke broedgebieden op het eiland. Gelukkig biedt Flamingo Beach een unieke kans om toch van dichtbij van deze prachtige dieren te genieten.

Dieren op Aruba - Ezel

Ezels

Een ander iconisch dier van Aruba is de ezel. Deze vriendelijke wezens dwalen vaak vrij rond op het eiland en vormen een charmante aanvulling op het pittoreske landschap. Hoewel ze ooit als lastdieren werden geïntroduceerd, hebben ze nu hun eigen beschermde toevluchtsoord waar bezoekers ze kunnen ontmoeten en leren over hun belangrijke rol in de geschiedenis van Aruba.

De ezels speelden vroeger een essentiële rol in het vervoeren van passagiers en het trekken van karren, maar met de komst van moderne transportmiddelen werden ze overbodig. Gelukkig kregen deze geliefde dieren een tweede kans dankzij het Donkey Sanctuary, dat in 1997 zijn deuren opende. Hier kunnen de ezels nu in alle rust leven en genieten van een zorgeloos bestaan.

Het Donkey Sanctuary, gelegen in het schilderachtige Bringamosa, is een welkome oase voor zowel de ezels als de bezoekers. Er zijn verschillende excursies die je hiermee naartoe nemen en het geld 100% waard zijn.  De opvallende roep van de ezels klinkt als een welkomstgroet wanneer gasten het terrein naderen. Warme snuiten drommen samen om de nieuw aangekomen bezoekers te besnuffelen en een extra begroeting te geven. Het gezellige bezoekerscentrum biedt informatie en rondleidingen, en op de overdekte veranda kunnen gasten genieten van een verfrissend drankje. In de souvenirwinkel zijn ezel-gerelateerde geschenken en souvenirs verkrijgbaar om de ervaring compleet te maken.

Boek hier je dagtrip naar het Donkey Sanctuary!

Reptielen op Aruba

Aruba is de thuisbasis van verschillende fascinerende reptielen. Onder hen vallen verschillende hagedissensoorten, waaronder de leguaan, die op Aruba (en ook de andere ABC-eilanden) een prominente rol speelt. Ook is Aruba het thuis verschillende slangen. Pas op dus!

Verschillende hagedissen

Hagedissen zijn overvloedig aanwezig op het prachtige eiland Aruba. Van kleine gekko’s tot imposante groene leguanen, deze reptielen zijn een alledaagse verschijning voor bezoekers en bewoners. Als je door het Arikok Nationaal Park wandelt, kun je er honderden tegenkomen, en ook in de tuinen van hotels en resorts hebben ze hun thuis gevonden.

Met dertien verschillende hagedissensoorten op het eiland, hebben ze allemaal hun eigen kenmerken en gedragingen. De hagedissenfamilie kent onder andere renhagedissen, zoals de Arubaanse renhagedis en de regenboog renhagedis, die uniek zijn voor het eiland. Andere soorten zijn de zweepstaarthagedissen en gekko’s.

Deze fascinerende reptielen zijn niet alleen kleurrijk en boeiend om te observeren, maar spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem van Aruba. Sommige hagedissen zijn essentiële verspreiders van zaden door het eten van vruchten en bessen, terwijl andere zich voeden met insecten en kleine prooien, waardoor een natuurlijke balans wordt gehandhaafd.

Het zonnige en warme klimaat van Aruba biedt ideale omstandigheden voor hagedissen om te gedijen. Ze kunnen worden gespot terwijl ze door de natuur snellen, in bomen klimmen, of zelfs in de buurt van mensen komen op zoek naar voedsel. Hoewel ze soms als exotisch worden beschouwd, zijn hagedissen een alledaags onderdeel geworden van het kleurrijke landschap van dit Caribische eiland.

Reptielen op Aruba - Hagedissen
Leguanen op Aruba - Reptielen van Aruba

Leguanen op Aruba

De leguaan, met zijn indrukwekkende verschijning, is een van de meest iconische reptielen van Aruba. Op dit prachtige eiland kun je meer ontdekken over deze fascinerende dieren en hun aanwezigheid ervaren tijdens je verblijf op One Happy Island.

De groene leguaan is de grootste en meest imposante reptielsoort die op Aruba te vinden is. Deze majestueuze wezens kunnen enorme proporties aannemen, met mannetjes die meer dan anderhalve meter lang kunnen worden en een gewicht van meer dan veertig kilogram kunnen dragen. Hun naam “boomkippen” verwijst naar hun voorliefde voor bomen, waar ze graag bivakkeren en uitstekende klimmers zijn. Het leguanenvlees heeft zelfs een smaak die doet denken aan kip!

Niet alleen zijn groene leguanen geweldige klimmers, maar ze voelen zich ook als een vis in het water. Deze dieren zijn voortreffelijke zwemmers en kunnen zich moeiteloos door het water bewegen. Met hun opvallende aanwezigheid in de natuurlijke habitat van Aruba zijn ze een ware trekpleister voor natuurliefhebbers.

Tijdens je verblijf op Aruba is de kans groot dat je deze indrukwekkende reptielen tegenkomt terwijl ze in bomen zonnebaden of zich in het water begeven. De ontmoeting met groene leguanen is een bijzondere ervaring en een herinnering die je nog lang bij zal blijven. Als je meer wilt leren over deze intrigerende dieren en hun rol in het ecosysteem van Aruba, zijn er verschillende mogelijkheden om meer te ontdekken tijdens je avontuur op One Happy Island.

Vogels op Aruba

Voor vogelliefhebbers is Aruba een waar paradijs. Met ongeveer 174 vogelsoorten, waarvan 50 op het eiland broeden, biedt Aruba een unieke kans om een breed scala aan vogels te observeren. We zullen hiervan de meest bijzondere en opvallende soorten verder uitlichten.

De Prikichi: Aruba’s Nationale Vogel

Op het zonnige eiland Aruba is de Prikichi, ook wel bekend als de Maisparkiet (Aratinga pertinax), een opvallende verschijning. Met zijn prachtige kleuren en levendige persoonlijkheid is de Prikichi een geliefde vogelsoort op het eiland. Met een lengte van ongeveer 25 cm en een gewicht tussen de 90 en 100 gram, zijn ze een middelgrote vogel.

De Prikichi heeft een kenmerkende uitstraling met een groenachtig bruine kop en een vleugje geel rond het oog. De rug en vleugels zijn donker groen, terwijl de onderkant van het lichaam een lichtere groene kleur heeft met een vleugje blauw op de vleugels. Hun snavel is grijs/zwart, wat mooi contrasteert met hun levendige verenkleed.

2 maisparkieten in het wild
Kolibri Aruba - dieren op Aruba

Kolibries

De betoverende wereld van de kolibries op Aruba is een lust voor het oog. Deze kleine, kleurrijke vogels behoren tot de meest fascinerende dieren op het eiland. Met hun razendsnelle vleugelslagen lijken ze bijna te zweven in de lucht. Aruba huisvest verschillende soorten kolibries, die variëren in grootte, kleuren en gedrag.

De kolibries op Aruba zijn te herkennen aan hun schitterende verenkleed, dat vaak schitterende tinten groen, blauw en rood bevat. Het zijn meesters in het vinden van nectar uit bloemen met behulp van hun lange, dunne snavels. Deze kleine juweeltjes zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar spelen ook een cruciale rol in het bestuiven van bloemen op het eiland. Ze vormen een essentiële schakel in het ecosysteem van Aruba.

Kolibries zijn actieve en speelse vogels die met hun acrobatische vluchten en snelle bewegingen de harten van veel bezoekers veroveren. De beste plekken om deze kleurrijke vogels te bewonderen zijn de bloemrijke tuinen en natuurlijke omgevingen van het eiland. Het observeren van kolibries die fladderen van bloem naar bloem is een onvergetelijke ervaring die de schoonheid en diversiteit van de natuur op Aruba benadrukt.

Ibissen

De elegante en statige ibissen zijn een ander opvallend dier op Aruba. Met hun lange kromme snavels en kenmerkende verenkleed zijn deze vogels gemakkelijk te herkennen. De meest voorkomende soort op het eiland is de witte ibis, die zijn naam dankt aan zijn helder witte verenkleed.

Ibissen zijn vaak te zien in wetlands, mangroves en andere waterrijke gebieden op Aruba. Ze voeden zich voornamelijk met ongewervelden, zoals insecten, garnalen en kreeftachtigen, die ze met hun snavels uit het modderige water halen. Hun unieke snavelvorm is aangepast aan deze voedingsgewoonte.

Op Aruba zijn ibissen ook sociale vogels die in groepen leven. Deze groepsdynamiek biedt bescherming tegen roofdieren en vergemakkelijkt het vinden van voedsel. De majestueuze aanblik van een groep ibissen die door de lucht vliegt of elegant door het water wandelt, is een prachtig schouwspel dat de natuurlijke schoonheid van Aruba benadrukt.

Ibis Aruba - dieren op Aruba

De zeedieren van Aruba

Met de azuurblauwe Caribische Zee als hun thuis, herbergt Aruba een schat aan diverse zeedieren die het water tot leven brengen met hun kleurenpracht en unieke gedrag. Van kleurrijke tropische vissen tot zeeschildpadden. Elk dier draagt bij aan de betoverende onderwaterwereld van het eiland. Ga jij ook duiken of snorkelen? Wie weet kom je dan wel één van deze prachtige onderwaterdieren tegen!

Haaien: gevaarlijk en ongevaarlijk

De zeedieren die bij veel mensen een mix van ontzag en angst opwekken – haaien! Hoewel films de reputatie van deze zeeieren hebben beïnvloed, zijn er op Aruba voornamelijk onschuldige haaiensoorten te vinden. In de Caribische Zee rondom het eiland zwemmen zandhaaien, verpleegsterhaaien, tijgerhaaien en hamerhaaien. Deze leven voornamelijk aan de oostkust waar de zee wild is en sterke stromingen heersen.

De kalme wateren aan de westkant van Aruba, met witte stranden en koraalriffen, zijn ideaal voor recreatieve zwemmers, maar hier laten haaien zich zelden zien. Snorkelaars en duikers kunnen echter geluk (of pech) hebben en oog in oog komen te staan met deze majestueuze wezens van de oceaan! Zorg wel altijd dat je vooraf weet welke haaien gevaarlijk en ongevaarlijk zijn. Want hoewel gevaarlijke haaien zelden voorkomen betekent dat nog niet dat ze er helemaal niet zijn.

haaien op Aruba
zeedieren op Aruba - schilpadden

Zeeschildpadden van Aruba

In de warme wateren rondom Aruba kun je de betoverende aanwezigheid van zeeschildpadden ervaren. Deze prachtige zeewezens zwemmen graag in de Caribische Zee bij het eiland. De wateren rondom Aruba bieden een thuis aan verschillende soorten zeeschildpadden, waaronder de lederschildpad, de groene zeeschildpad, de karetschildpad en de dikkopschildpad.

De lederschildpad is de grootste van alle zeeschildpadden en weegt tussen de 250 en 1.000 kilogram. Vrouwtjes leggen om de paar jaar een groot aantal eieren op de stranden van Aruba. Deze majestueuze dieren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de Caribische wateren.

Gevaarlijke dieren op Aruba

Op Aruba kun je genieten van een overvloed aan prachtig wildlife, maar het is ook belangrijk om bewust te zijn van enkele gevaarlijke dieren die op het eiland voorkomen. Hoewel de kans om ze tegen te komen zeldzaam is, is het verstandig om voorzichtig te zijn en te weten hoe je jezelf kunt beschermen.

Op het land kunnen de pitadder en de Arubaanse ratelslang voorkomen. Deze slangen zijn giftig en hoewel ze meestal menselijke confrontaties vermijden, is het raadzaam om niet te dicht bij ze te komen als je ze per ongeluk tegenkomt. Wees alert en neem afstand om het risico van een beet te minimaliseren.

In de wateren rondom Aruba leven verschillende soorten haaien, waaronder de zandhaai, verpleegsterhaai, tijgerhaai en hamerhaai. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste haaien ongevaarlijk zijn voor mensen en aanvallen zeldzaam zijn. Het is echter verstandig om de haaien met respect te behandelen en niet hun natuurlijke habitat te verstoren.

Tijdens je avonturen op het eiland is het essentieel om voorzichtig te zijn en de natuur te respecteren. Blijf op veilige afstand van wilde dieren, let op waarschuwingsborden en volg de lokale richtlijnen om ervoor te zorgen dat je een veilige en plezierige tijd hebt tijdens je verblijf op Aruba.

Vakantie naar Aruba

Op Aruba kun je een onvergetelijke ervaring beleven door het prachtige wildlife te ontdekken. Van kleurrijke vogels tot sierlijke zeepaardjes, het eiland biedt een unieke kans om dichter bij de natuur te komen.Wees wel altijd voorzichtig en respecteer hun leefomgeving. Als je klaar bent voor een onvergetelijke vakantie vol avontuur, boek dan nu je reis naar Aruba hieronder en maak je klaar om te genieten van de schatten van dit betoverende eiland. Bekijk hieronder alle prachtige reizen naar Aruba!