Logo Caribische Vakanties
Dieren op Bonaire
Dieren op Bonaire - Unieke Bewoners van het Land

Bonaire, een juweel van een eiland gevestigd in de blauwe wateren van de Caribische Zee, is de thuisbasis van een divers assortiment aan dierenleven. Dit eilandparadijs is gezegend met een indrukwekkend scala aan vogels, reptielen en zeeschildpadden. Elke groep vertegenwoordigt een uniek deel van de biodiversiteit die zo typerend is voor Bonaire, en draagt bij aan de adembenemende natuurlijke schoonheid van het eiland.

Vogels op Bonaire

Bonaire is een vogelliefhebbers paradijs met meer dan 200 geregistreerde vogelsoorten. Een van de meest iconische bewoners is de Flamingo. De zoutpannen van Bonaire bieden de ideale omstandigheden voor deze vogels om te broeden, waardoor het eiland een van de weinige plaatsen ter wereld is waar flamingo’s in grote aantallen kunnen worden gezien. Hun slanke lichamen en heldere roze kleur maken ze tot een onvergetelijk gezicht tegen de azuurblauwe Caribische lucht.

Maar flamingo’s zijn niet de enige gevederde bewoners van Bonaire. De Gele Trupial, met zijn opvallende zwarte en oranje verenkleed, is een andere favoriet onder vogelaars. Deze vogels zijn bijzonder zichtbaar tijdens de broedtijd, wanneer hun melodieuze zang door de lucht van Bonaire klinkt.

Een andere vogelsoort die op Bonaire voorkomt, is Maisparkiet oftewel de prikichi. Deze inheemse vogel, herkenbaar aan zijn helder groene veren en luide roep, kan vaak worden gezien in de boomtoppen van het eiland.

Dieren op Bonaire

Schildpadden op Bonaire

Bonaire’s omringende wateren zijn een veilige haven voor vier verschillende soorten zeeschildpadden: de Karetschildpad, de Groene Schildpad, de Dikkopschildpad en de zeldzame Lederschildpad. Deze zeeschildpadden leggen hun eieren op de stranden van Bonaire, een spectaculair schouwspel dat je kunt aanschouwen als je het geluk hebt om hier getuige van te zijn.

De Karetschildpad, met zijn kenmerkende gehaakte snavel en mooi gekleurde schild, voedt zich voornamelijk met sponsen en kan vaak worden gezien in de ondiepe wateren rond het eiland. De Groene schildpad, de grootste van alle harde schildpadden, is indrukwekkend om te zien, met volwassen exemplaren die tot wel 150 kg kunnen wegen.

De Lederschildpad

De Lederschildpad is een absoluut wonder van de natuur en de grootste van alle levende schildpadden. Ze worden zo genoemd vanwege hun unieke, met leder bedekte schaal, die in plaats van harde, plaatvormige schubben, een laag flexibel en veerkrachtig huidachtig materiaal heeft.

Deze oceaanreuzen kunnen een indrukwekkende lengte van meer dan 2 meter bereiken en wegen tot 700 kilogram. Ondanks hun grootte zijn ze opmerkelijk sierlijke zwemmers, met krachtige voorpoten die ze gebruiken om met gemak door het water te bewegen. Lederschildpadden zijn echte oceaanreizigers en ondernemen lange trektochten door de wereldzeeën. Ze voeden zich voornamelijk met kwallen, en spelen zo een cruciale rol in het mariene ecosysteem door bij te dragen aan de regulering van de kwallenpopulaties.

In Bonaire is het mogelijk om deze majestueuze dieren te observeren tijdens het nestseizoen. In deze periode klimmen de vrouwelijke lederschildpadden aan land om in het zand van de rustige en afgelegen stranden hun nesten te graven en eieren te leggen. Dit is een uniek en ontroerend schouwspel dat een herinnering vormt aan de wonderen van de natuur en het belang van het behoud van deze opmerkelijke soort.

Dieren op Bonaire

Reptielen op Bonaire

Bonaire, bekend om zijn schitterende stranden en helderblauwe wateren, is ook een paradijs voor reptielenliefhebbers. Verschillende soorten reptielen bewonen dit prachtige eiland en dragen bij aan de rijke biodiversiteit.

Een van de meest unieke reptielen van Bonaire is de Blauwblauw, ook wel de Blauwe Hagedis genoemd. Deze hagedis, met zijn felblauwe kleur, is niet op een van de andere Caribische Eilanden te vinden. Ze hebben een voorkeur voor droge habitats, zoals cactusvelden, en voeden zich voornamelijk met kleine insecten en bloemen. Ondanks hun schitterende kleur zijn Blauwblauws meesters in camouflage, zich vaak onopgemerkt bewegend tussen de blauwe stenen en droge grond van het eiland.

Leguanen op Bonaire

Een andere indrukwekkende inwoner van Bonaire is de leguaan. De leguanen zijn ware meesters van camouflage. Met hun groengrijze schubben en stekelige kammen zijn ze perfect aangepast aan het landschap van het eiland. Deze rustige reptielen brengen hun dagen vaak hoog in de bomen door, zonnebadend en genietend van het rijke aanbod aan bladeren, bloemen en vruchten. Hoewel hun verschijning misschien intimiderend is, zijn leguanen tam en ongevaarlijk tenzij ze zich bedreigd voelen. Het zien van deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke habitat is een ware traktatie voor elke natuurliefhebber die Bonaire bezoekt.

Dieren op Bonaire

Zoogdieren op Bonaire

Hoewel Bonaire misschien het meest bekend is om zijn zeeleven, herbergt het eiland ook een aantal interessante landzoogdieren. Een opvallende inwoner is de Bonaireaanse Witstaarthert, een ondersoort van het Witstaarthert die alleen op Bonaire te vinden is. Met hun wendbare lichamen en kenmerkende witte staart zijn ze een fascinerend gezicht. Ze leven voornamelijk in de meer afgelegen delen van het eiland en zijn over het algemeen ’s nachts actief.

Daarnaast is er een grote populatie wilde ezels op Bonaire. Zij zijn tevens een van de oudste bewoners van het eiland. Oorspronkelijk geïntroduceerd door de Spanjaarden in de 17e eeuw tijdens de ontdekking van het eiland, leven deze dieren nu in het wild en vormen ze een integraal deel van het ecosysteem van Bonaire. Hoewel ze soms als hinderlijk worden beschouwd, zijn er ook inspanningen om hen te beschermen, zoals de Donkey Sanctuary Bonaire, die zorgt voor gewonde en zieke ezels.

Dieren op Bonaire